Salvăm 3.000 de vieți până în 2020!

0 2 Comments

De mai bine de 1 an de zile Asociația România Fără Gropi spune și arată cu dovezi cum deficiențele de infrastructură rutieră fac victime și cum nepăsarea autorităților responsabile a făcut posibil ca România să fie pe locul 2 în Uniunea Europeană la decese în accidente rutiere. Fiecare deces înseamnă -1,84 mil. de euro la bugetul statului (Conform formulei de calcul VPF – Value of Preventing a Fatality utilizate de Consiliul European pentru Siguranţa Transporturilor (ETSC). Cu o rată de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori, România este depășită doar de Letonia (106 de persoane decedate/un milion de locuitori) în rândul statelor membre UE în ceea ce privește numărul de morți în accidente rutiere în 2014.

De 1 an de zile Asociația România Fără Gropi face demersuri pentru creșterea gradului de Siguranță Rutieră a tuturor participanților la trafic. Și reușim acest lucru prin determinarea autorităților publice să remedieze infrastructura rutieră avariată.

REZULTATELE PRIMULUI AN DE RFG: zeci de vieți salvate

În fiecare an în România sunt ~1.900 de decese și ~9.000 de răniți grav ca rezultat a ~9.400 de accidente rutiere grave. Cauzele principale fiind:

 • Infrastructura avariată
 • lipsa Educației Rutiere

documentul oficial aici

51 de puncte negre = 510 victime

În optica poliţiei rutiere române, pentru ca o locaţie să fie clasificată ca fiind “punct negru” în traficul rutier, este necesară îndeplinirea cumulativă a unui număr de patru condiţii, astfel:

 1. Lungimea segmentului de drum analizat – 1000m;
 2. Perioada continuă de producere a evenimentelor rutiere – 5 ani;
 3. Numărul minim de morţi/răniţi GRAV – 10;
 4. Numărul minim de accidente – 10.

sursa

 

În București sunt 51 de puncte negre conform datelor din 2015 (documentul aici). Adică în ultimii 5 ani în București au murit/au fost grav răniți cel puțin 510 persoane. Am cerut documente oficiale referitoare la punctele negre și pentru alte drumuri foarte tranzitate din România. Unele IPJ-uri au răspuns, altele… probabil acum află ce-i acela punct negru. Cu toate acestea, din verificările și informațiile noastre (neoficial primite) în România sunt cel puțin 400 de puncte negre (asta în varianta optimistă).

400 de puncte negre în România

Avem nevoie de implicarea activă a societăţii, pentru că o societate activă care are reacţie determină autorităţile să îşi corecteze erorile.

În România responsabilitatea rutieră este aruncată de fiecare dată pe umerii celor consideraţi vinovaţi de producerea accidentelor, de fiecare dată sunt menţionate doar viteza excesivă (vezi aici cauzele reale), consumul de alcool, neadaptarea la condiţiile de drum, fiind omis cu bună ştiinţă un element cheie: INFRASTRUCTURA

La fel se întâmplă și când un pieton este accidentat pentru că a traversat prin loc nepermis. Nu se vorbește despre LIPSA EDUCAȚIEI RUTIERE

Cam asta e situația în România lui 2016.

 

De aceea, Asociația România Fără Gropi stabilește OBIECTIV 2020 – 3.000 de vieți salvate și invită Poliția Română (prin Direcția Rutieră), Ministerul Transporturilor (prin CNADNR și ARR), toți Administratorii Drumurilor Publice, toate entitățile și toți participanții la trafic să participe la creșterea gradului de Siguranță Rutieră care va duce la scăderea numărului victimelor cu 50% în următorii 3,5 ani, prin următoarele demersuri:

 1. Aplicarea legii și respectarea normelor de Siguranță Rutieră
 2. Eliminarea punctelor negre (prin rezolvarea deficiențelor de infrastructură rutieră)
 3. Educație Rutieră în mod constant
 4. Efectuarea Inspecțiilor de Siguranță Rutieră (vezi aici)
 5. Amendarea Codului Rutier cu propunerile Asociației România Fără Gropi

 

Salvează vieți alături de RFG!

 

 

 

web:     www.romaniafaragropi.ro

e-mail: romaniafaragropi@yahoo.ro

 

 

 

 

 

Distribuie:

Comments

comments

Categories: