Prezentare
ASOCIAȚIA ROMÂNIA FĂRĂ GROPI – organizație non-profit acreditată să participe la comisiile Camerei Deputaților – a fost înființată în Decembrie 2015, cu scopul de a crea membrilor un cadru organizat acțiunilor de succes desfășurate, începând din Mai 2015 și până atunci, într-un demers civic sub forma unei campanii, purtând aceeași denumire. Realizările obținute în remedierea numeroaselor probleme ale infrastructurii rutiere în timpul Campaniei „România Fără Gropi” ne-au determinat, după aproape un an de activitate, să dăm acestui demers civic un cadru instituțional, o asociație cu statut și personalitate juridică. Am inițiat această activitate convinși fiind că domeniul Infrastructurii Rutiere are implicații directe în ce privește Siguranța Rutieră, iar eficiența va fi cu atât mai mare, asociind aceste preocupări cu forme de prevenție, prin acțiuni de Educație Rutieră. Prin perseverență și documentare, beneficiind și de susținere mediatică, am primit sprijin din partea instituțiilor statului. Vrem să continuăm demersurile, să lărgim aria activității asociației, în toate județele țării și, în mod special, dezvoltând acțiunile de prevenție în siguranța rutieră prin Educație Rutieră, ceea ce înseamnă un efort financiar ce nu poate fi acoperit fără o implicare de tipul Corporate Social Responsibility.
RFG în cifre între (7 Mai 2015 și 31 Decembrie 2018):
Problema
Suntem pe locul 2 în Uniunea Europeană la decese în accidente rutiere. Fiecare deces înseamnă ~1,97 mil. de euro la bugetul statului (Conform formulei de calcul VPF – Value of Preventing a Fatality utilizate de Consiliul European pentru Siguranţa Transporturilor (ETSC).
sursa
Anual în România:
- 9.400 de accidente rutiere grave
- 9.000 grav răniți —> 25 oameni zilnic
- 2.000 de decese —> 5 oameni zilnic
sursa
Cauzele principale pentru aceste accidente sunt Infrastructura avariată și neadecvată (mileniului în care trăim) și Lipsa Educației Rutiere în rândul participanților la trafic (șoferi, bicicliști, pietoni).
În România sunt cel puțin 400 de puncte negre, adică zone unde în ultimii 5 ani au murit/grav răniți cel puțin 10 oameni. Bucureștiul are 49 de astfel de puncte.
În România responsabilitatea rutieră este aruncată doar pe umerii celor consideraţi vinovaţi de producerea accidentelor. Referitor la cauze sunt menţionate doar viteza excesivă (a 15-a cauză?!), consumul de alcool, neadaptarea vitezei la condiţiile de drum, fiind omis cu bună ştiinţă un factor determinant: INFRASTRUCTURA.
Nici atunci când un pieton este accidentat pentru că a traversat prin loc nepermis nu se vorbește despre LIPSA EDUCAȚIEI RUTIERE.
Soluții
Deschide Prezentarea SUSȚINE RFG
Susține lunar demersurile RFG – #RFGvsEI
Comments