950 lei. Degeaba.

0 Comments

Începând cu 1 Aprilie 2014 și până în Decembrie 2015, adică 1 an și 9 luni, șoferii români au plătit ~1,5 miliarde de euro pentru drumuri și autostrăzi. Banii au fost colectați din rovinietă și supraacciza de 7 eurocenți/litru de carburant.

La un număr de aproximativ 7 milioane de șoferi (atâția sunt în România), în medie, fiecare dintre noi am plătit cam 950 lei pentru… pentru lipsă de drumuri, pentru lipsă de marcaje, pentru NESIGURANȚĂ RUTIERĂ.

Oficiali ai Ministerului Transporturilor împreună cu cei ai CNADNR pregătesc sistemul de taxare al autostrăzilor din România. Șoferii vor fi obligați să plătească dacă vor să circule pe A1 și A2. Taxa va scoate din buzunarul fiecărui șofer minimum 1,75 de euro pentru fiecare 100 de kilometri parcurşi pe autostrăzile construite din bani publici sau europeni.

800 milioane de euro/an, colectaţi pentru drumuri

Cei mai mulți bani pentru autostrăzi și drumuri naționale au început să fie colectați începând cu data de 1 aprilie 2014 din plata accizei de 7 eurocenţi pe carburanţi. După un an de la impunerea acestei taxe, Ministerul Finanțelor raporta o colectare de circa 2,8 miliarde de lei (aproximativ 630 milioane de euro). Tot pentru drumuri și autostrăzi, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) obţine anual aproximativ 250 milioane de euro din roviniete. Un calcul simplu arată că în perioada 1 aprilie 2014-31 decembrie 2015, Ministerul Finanțelor a strâns peste un miliard de euro din plata accizei de 7 eurocenţi pe carburanţi, iar Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România a colectat de circa 440 milioane de euro din rovinietă. Cu 1,44 miliarde de euro s-ar fi construit 288 km de autostradă la câmpie, ţinând cont de preţul mediu pe kilometrul de autostradă construit la noi.
Ultimii doi ani au fost cei mai slabi la acest capitol. În 2014, s-a tăiat panglica pentru 50 km de autostradă, anul trecut, 47 de kilometri au fost deschisi circulației, iar 22 de km închiși pentru reparații la nici un an de la tăierea panglicii. articol complet

 

 

 

 

Distribuie:

Comments

comments

Categories:

Lasă un răspuns