În demagogia autorităţilor viaţa nu mai are prioritate. O demonstrează răpunsurile primite de Alexandru Vîlvoi, iniţiatorul campaniei „România fără gropi”, de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ilfov. Pe lângă fals în înscrisuri (nr.IPJ Ilfov), reprezentanţii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti dau dovadă de mare indolenţă în serviciul rutier.
România fără gropi ar fi un SF pentru noi. Poliţia susţine că „viaţa are prioritate” doar când este vorba despre încălcarea normelor rutiere de către şoferi. Când se pune problema ca autorităţile să-şi facă treaba, poliţiştii se împiedică în proceduri şi mistifică adevărul, chiar şi când sunt dovezi indubitabile. La o solicitare a lui Alexandru Vîlvoi referitoare la lipsa marcajelor rutiere de pe DJ 401, în data de 8 august 2015, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ilfov a răspuns că „administratorul drumului a efectuat lucrări de asfaltare şi marcare a sectorului de drum menţionat, fiind astfel asigurată viabilitatea drumului public”. Răspunsul este semnat de şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului, Ion Oraţiu Ruşeanu, şi de şeful Serviciului Rutier, Silviu Rusen. Într-o ţară normală, cei doi ar fi fost daţi afară din poliţie pe uşa din dos pentru acest răspuns. Mai mult, fotografiile, filmările şi mărturiile oamenilor arată că răspunsul celor doi se încadrează în „fals în înscrisuri”. Conform art. 326 noul Cod Penal, „declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”. Potrivit mărturiilor, abia la data de 4 octombrie 2015 a fost aplicat marcajul.
Rezistenţa organelor de poliţie
Culmea tupeului şi a indolenţei este că doar pe porţiunea de drum sesizată, respectiv din dreptul comunei Berceni până la DN Centura Bucureştiului, a fost aplicat marcajul, nici un alt centimetru de drum în plus, cum ar fi drumul spre Vidra. Potrivit unei alte adrese a Inspectoratului de Poliţie Ilfov, în ultimii doi ani nu s-au aplicat sancţiuni contravenţionale administratorului DJ 401 pentru nerespectarea prevederilor OUG nr. 195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Din luna mai până acum, Campania „România fără gropi” a strâns circa 4.100 de susţinători. La presiunea oamenilor, s-a reuşit asfaltarea şi marcarea a 35 km de pe Centura Bucureştiului, repararea gropilor şi marcarea străzii Fabrica de Glucoză, marcarea a 7 km de pe DJ 401 şi a altor 3 străzi din Capitală. Pentru neîndeplinirea sarcinilor de serviciu, doar fosta directoare a Administraţiei Străzilor, Alina Roman, a fost amendată de două ori pentru gropile de pe şoseaua Bucureşti Măgurele, la intersecţia cu strada Floare de Colţ. Campania „România fără gropi” are în lucru alte 15 sesizări pentru nereguli pe drumuri naţionale, judeţene şi străzi din Capitală. Potrivit declaraţiilor lui Alexandru Vîlvoi, Direcţia Rutieră a recunoscut că bordurile montate pe mijlocul DN 1 la ieşirea din Băneasa până la ieşirea din Otopeni sunt periculoase pentru trafic, singura măsură luată fiind înştiinţarea CNADNR.
sursa: Interviu Ziarul Puterea
Comments