
Avem un nou caz de coincidență în care un drum se repară dintr-un motiv care prinde la mass-media. Suntem total de acord că vizita în cauză a dat un imbold suplimentar șantierului și se muncește mai cu spor, însă câte astfel de vizite nu au mai fost?! Totuși, avem 25 de ani în care lucrurile notabile pentru infrastructura rutieră din România le putem număra pe degetele de la o mână. Avem mii de kilometri de drumuri avariate (gropi, lipsă marcaje, lipsă indicatoare, etc.) care ani la rândul au fost ignorate sau reparate doar pe hârtie.
Lucrurile au început să se schimbe odată cu apariția Campaniei România Fără Gropi și a presiunii puse de noi pe autorități pentru a rezolva aceste probleme. RFG se poate lăuda după doar 1 an de activitate (cu câțiva voluntari și pe banii lor) cu:
- ~200 km de drumuri publice asfaltate/reparate, precum: Centura de Sud a Bucureștiului, DN28D, DJ401A, DC27, etc. ori străzi din București sau alte localități.
- ~350 km de marcaje aplicate pe drumurile publice, precum: Centura de Sud a Bucureștiului, DN28D, DJ401, DJ102H, etc. ori străzi din București sau alte localități.
- indicatoare de semnalizare și presemnalizare, marcare treceri de pieton, luminat stradal, montare parapet (inclusiv DN1 zona Băneasa-Otopeni și Splaiul Unirii), asigurarea planeității la trecerile la nivel cu calea ferată, deszăpezire, etc.
Știm, la câte probleme de infrastructură rutieră sunt în România, Realizările RFG par o picătură într-un ocean, însă dacă luăm în calcul cei 25 de ani de stagnare, mentalitatea lui „la noi nu se poate” și faptul că RFG:
- nu este finanțată de la bugetul statului (deși tot ce facem este de utilitate publică)
- nu este finanțată de vreo firmă din domeniul infrastructurii rutiere (ex: regi ai asfaltului)
- nu este finanțată și nici nu susține vreun partid
- nu este un ONG de buzunar al vreunui grup de interese
- nu negociază Siguranța Rutieră
- nu este o rampă de lansare pentru vreo candidatură sau vreo numire (nu ne interesează să candidăm la vreo funcție, nu ne interesează să fim secretari de stat, miniștri sau directori pe la CNADNR sau orice altceva)
- este susținută din buzunarul fondatorilor și din cotizațiile de membru (practic bugetul lunar este asigurat de banii aduși de acasă de fondatori și din cele câteva cotizații plătite)
- nu are angajați (nu ne permitem să plătim nici măcar salariul unui om care să fie la disponibilitatea Asociației 8h/zi)
atunci cred că ne putem scoate pălăria în fața celor de la RFG.
Revenind la Șos. București-Măgurele, coincidența nu-i chiar coincidență când RFG are acest drum în atenție de anul trecut din Iulie și care a suferit niște reparații la gropi, dar care nu ne-au mulțumit și am continuat presiunea.
Istoria e cam așa: Ca urmare a sesizării primite de la prietenii de la UM din zonă am preluat problema.
În prima faza au repart câteva gropi din intersecția cu Floarea de Colț. Au uitat de marcajele de la trecerea de pietoni și de restul drumului. Am revenit cu Formualarul RFG și au apărut și marcajele de la trecerea de pietoni și s-au mai reparat câteva gropi. Nu am fost mulțumiți doar cu atât, plus că voiam ca lucrurile să se miște mai repede, și în primăvară am revenit cu un alt formular semnat direct de către Asociația România Fără Gropi ca nu cumva la Administrația Străzilor să creadă cineva că noi am uitat de problemă.
De altel, Șos. București-Măgurele se continuă cu Podul de la Măgurele. El a fost reparat (prin Noiembrie 2015 și asfaltat complet prin primăvara lui 2016), înainte de vizită, pentru că Administratorul Drumului a fost mai eficient față de Administrația Străzilor care are în administrație drumul doar până la ieșirea din București.
Mai jos sunt documentele doveditoare și poate înțelegem cu toții că nu prea există coincidențe, iar lucrurile nu pică din cer ci se întâmplă pentru că cineva, în spatele realizării, a muncit. Dacă vreți mai multe realizări și mai repede, sprijiniți și financiar Asociația România Fără Gropi. Noi o susținem de un an și jumătate și ne-am terminat resursele.
Aici aveți știrea de la TVR despre vizită și coincidență.